Organizația Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai își exprimă nemulțumirea cu privire la modificările aduse Legii Educației prin proiectul de lege nr. 159/2019, respectiv eliminarea prevederilor ce limitau numărul de mandate pentru funcția de rector. Considerăm că aceste modificări se abat de la principii importante ale democrației existente la nivelul statului, dar și la nivelul universităților. 

Modificările au fost adoptate tacit de Camera Deputaților în aprilie 2019, iar în 10 februarie 2020, acestea au fost aprobate de Senat. Pentru a intra în vigoare, legea mai trebuie promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Astfel, OSUBB încurajează demersurile naționale prin care se dorește oprirea promulgării legii de către președinte, respectiv întoarcerea proiectului de lege către reexaminare.

Înaintea modificărilor, Legea Educației Naționale, prin Articolul 213, prevedea la alineatul 7 că “Durata mandatului de rector este de 4 ani. O persoană nu poate ocupa funcţia de rector la aceeaşi instituţie de învăţământ superior pentru mai mult de două mandate succesive, complete.”

Noul alineat 7 prevede doar că “Durata mandatului de rector este de 4 ani”.

Astfel, a fost eliminată condiţia de a nu ocupa mai mult de două mandate complete în aceeaşi universitate.

Considerăm că eliminarea limitei mandatelor reprezintă o diminuare a caracterului  democratic al universităților. Dorim ca principii precum statul de drept, pluralismul politic și democrația constituțională, să nu existe doar la nivel simbolic, ci în practică, la nivelul forurilor decizionale atât de la nivelul statului, cât și de la nivelul Universităților.

Mandatele nelimitate pentru funcția de rector erau o practică întâlnită în perioada comunistă în unele universități, în baza unor motive pe care nu le considerăm compatibile cu funcționarea corectă a democrației. Nu dorim ca învățământul să fie umbrit de interese politice, ori ca funcțiile eterne de rector să faciliteze totalitarismul în universități.

Conform Legii Educației Naționale din nr. 1/2011, art. 213: „alin. (6) rectorul reprezintă legal universitatea în relațiile cu terții și realizează conducerea executivă a universității.”  Modificările aduse prin proiectul de lege nr. 159/2019 vor reprezenta sursa unor urmări nefericite în ceea ce privește evoluția învățământului superior. 

Este important și contextul în care ne aflăm, în perioada 2019-2020 având loc schimbări interne la nivelul conducerii pentru majoritatea universităților din România.

Astfel, încurajăm luarea de ințiativă din partea Președintelui României, pentru a respinge promulgarea actului normativ sub forma actuală, formulând o cerere de reexaminare a acestuia.

O argumentare mai amplă a cerințelor societății civile a fost propusă de mai multe grupuri civice, precum și de studenți.

Categorii: Generale

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.