Dragă Studentule,

Treci printr-o schimbare majoră. De la liceu, la facultatea la care ai visat întotdeauna, în mult iubitul Cluj-Napoca. Totul e nou, iar asta poate fi copleșitor uneori.

Dar noi, OSUBB, suntem și vom fi aici pentru a-ți face studenția cât mai memorabilă. Am creat acest ghid, special pentru studentul din tine, unde am explicat, pas cu pas, studenția de la A la Z. De la informații mai tehnice, la cele mai faine locuri și evenimente din Cluj, totul e scris din suflet pentru tine.

Sperăm ca aceste informații, odată descoperite, să te familiarizeze cu facultatea și cu viața de student, iar Clujul să-ți devină o a doua casă, pentru cel puțin trei ani.

duck

Dragi studenți, dragi colegi, 

Îmi face plăcere să vă salut și să vă urez bine ați venit în anul universitar 2020-2021 la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB)! Îndemnul meu este să folosiți și să întăriți valorile UBB – Tradition et Excellentia – pentru a deveni prin misiunea academică buni profesioniști și buni cetățeni ai țării și ai lumii, pregătiți pentru orice provocări ale prezentului și viitorului! Dar nu în ultimul rând, tineri fiind, îmbinați studiul și distracția, beneficind de farmecul orașului Cluj-Napoca, pe care voi, UBBiștii, trebuie să-l mențineți o capitală a inovării și tinereții! 

Prof. univ. dr. Daniel David
Rectorul Universității Babeș-Bolyai

 

HOW TO UBB

 

Chiar dacă începem acest an universitar extrem de neobișnuit cu provocări majore, este nevoie, ca în fiecare an, să urăm bun venit bobocilor noștri în marea familie a UBB, formată din peste 50.000 de suflete. Momentele grele prin care vom trece sunt convins că ne vor întări, iar la sfârșitul acestei pandemii vom fi cu toții mai puternici, mai pregătiți să facem față încercărilor pe care viața ni le va aduce, atât în perioada studenției, cât și în activitatea profesională. Încă o dată, bine ați venit la cea mai puternică, cea mai prestigioasă și poate cea mai complexă universitate din România și vă îndemn să nu uitați nicio tra Unacum Europae Virtutibus Splendet! 

Prof. univ. dr. Dan-Tudor Lazăr,
Prorector cu finanțarea, informatizarea și relația cu studenții

Reprezentare Studențească

Studenții își pot exprima într-un mod coerent și eficient viziunile și opiniile în cadrul forurilor decizionale. Astfel, în cadrul Consiliilor facultăților aceștia au dreptul la minim 25% din voturi, iar în Senat la 25% din acestea!

Dicționar Studențesc

Am adunat pentru tine toate informațiile utile și necesare privind mediul academic!

Harta Bobocului

Cămine

Cantine

Biblioteci

Sport

Sănătate

Adaugă aici textul pentru subtitlu

Calendar Universitar UBB

Este timpul să înveți sau să te relaxezi? Află când ai cursuri, sesiuni și vacanțe!

Transport

Mobilitatea este mereu un lucru important, iar un mijloc la îndemâna tuturor și rapid poate fi autobuzul, troleibuzul sau tramvaiul. De aceea e bine de știut faptul că fiind student la UBB, beneficiezi de transport pe bază de abonament cu 120 de călătorii pe toate liniile lunar. Pentru studenții de la buget, abonamentul este gratuit, valabil un an întreg, nefiind necesară revalidarea lunară, iar cei de la taxă beneficiază de 50% reducere, urmând să îl revalideze lunar. Ridicarea cardului corespunzător abonamentului de transport se ridică de la unul din sediile CTP. Pentru a-și procura abonamentul, studentul are nevoie de carnetul de student vizat, precum și de un card studențesc nebancar.

Orice student călătorește gratuit! Cu trenul, prin țară, desigur. Cum? Pur și simplu te prezinti la o Agenție de Voiaj CFR sau mergi direct la gară, cu buletinul și cu legitimația de student (vizată pe anul în curs) la tine, îți iei bilet către destinația dorită, apoi pornești în aventură! E de ținut minte faptul că dacă ți-ai luat bilet către o destinație și nu mai mergi, dacă nu îți anulezi biletul cu până la cel târziu o oră după ce a plecat trenul, următoarele 24 de ore îți sunt „blocate” în sensul în care nu mai poți călători gratuit. Ia-ți gașca de prieteni și porniți într-o aventură! Sigur o să descoperiți locuri extraordinar de frumoase!

În cazul în care îți place să faci mișcare sau dorești să eviți deplasarea până la facultate cu autobuzul, ClujBike îți vine în ajutor. Acesta este un serviciu de free bike renting pe raza municipiului Cluj-Napoca, respectiv a comunelor Florești și Apahida, prin care deținătorii unui astfel de card, oferit gratuit de primărie, pot utilizat biciclete din stațiile oferite acestora. Pentru a obține un card de acest tip, trebuie să te înregistrezi pe site-ul lor, apoi să mergi la sediul Primăriei pentru a-l ridica.

Extracurriculare

Pe perioada studenției ai la dispoziție numeroase posibilități și oportunități de dezvoltare, atât în țară, cât și în Europa. Spre exemplu, poți urma un program Erasmus+, indiferent de nivelul de studiu. Fiecare facultate poate impune criterii proprii de admitere, însă principalele cerințe sunt deținerea unui certificat lingvistic și să fii integralist! În cadrul mobilității vei vedea cum se desfășoară activitatea didactică în altă țară, vei călători și îți vei face prieteni noi! Iar dacă nu vrei să pleci departe de casă, îți poți face, și aici, mulți prieteni noi prin implicarea în comunitate. Voluntariatul te dezvoltă și te învață cum să te integrezi mai ușor printre străini, indiferent că îl faci într-o organizație studențească, la un eveniment cultural sau la o asociație socială.