Indiferent de facultatea la care studiezi sau de specializarea pe care ai ales-o în cadrul universității tale, a venit sesiunea peste tine și sunt câteva drepturi de care ai nevoie, pentru a trece cu succes prin procesul academic din aceste săptămâni mai dificile.  

Așadar, OSUBB îți propune o listă cu câteva drepturi pe care ar trebui să le cunoască un student în plin război cu examenele și de care ar trebui să beneficiezi în această perioadă.

În primul rând, după un semestru de informație culeasă din mai multe surse, ar trebui să știi că ai dreptul la suport de curs gratuit, în format fizic sau electronic, și acces la toate materialele didactice necesare în mod gratuit. Nu ai primit de la profesor un document cu materia de pe parcursul semestrului, un reader sau măcar prezentările ppt? Atrage atenția asupra acestui lucru, pentru a nu egala examenele cu restanțele!

În plus, tot înainte de a începe febra sesiunii, ai dreptul la două date în care poți fi evaluat, stabilite înainte de începerea sesiunii, dintre care tu vei putea alege.

Când deja s-a dat startul evaluărilor, ai dreptul la examinarea printr-o metodă alternativă dacă suferi de o dizabilitate temporară sau permanentă, certificată medical, care face imposibilă prezentarea cunoștințelor învățate în maniera prestabilită de către profesor. Așadar, ți-ai rupt piciorul și nu poți ajunge la examen? Ar trebui să știi că există soluții și că poți cere să fii evaluat alternativ!

Te-ai întrebat vreodată cum ar trebui să îți arate subiectul de examen? Statutul Studentului ne oferă dreptul la o evaluare obiectivă și nediscriminatorie a competențelor dobândite după parcurgerea unui curs. Întotdeauna, examenul trebuie să fie din ce ți-a fost predat. Verifică-ți programa prezentată de profesor la începutul anului universitar, dacă încă nu ai făcut asta! Pe lângă asta, în ceea ce privește modalitățile de evaluare și examinare, orice modificare ulterioară a acestora poate fi făcută  doar cu acordul studenților.

Finalmente, chiar și după încheierea sesiunii, mai sunt câteva aspecte pe care orice ar trebui să le știe. Ai dreptul de a cunoaște baremul după care ai fost evaluat! Tu l-ai primit? Sau ți se pare că meritai o notă mai mare la un examen? Ai dreptul de a contesta notele obținute la examenele scrise. Rezolvarea contestației va fi făcută de către o comisie numită de decan, din care nu fac parte cadre didactice care au evaluat inițial, în cazul în care soliciți acest lucru. Toată lumea poate greși, iar tu poți cere reevaluarea examenului, așadar, nu ezita!

Corelativ drepturilor de care beneficiem ca studenți, există și câteva obligații de care ar trebui să ținem cont. Una dintre acestea este faptul că studenții au obligația de a-și îndeplini angajamentele financiare impuse de către universitate, în condițiile stabilite în contractul de școlarizare. Nu ai apucat să plătești a doua tranșă din taxa de studiu? Ai timp până la primul examen din sesiunea asta!

Sperăm că am reușit să îți câștigăm atenția și sperăm că vei lua în considerare ce ai aflat, acționând imediat atunci când sesizezi ceva greșit.

Mult succes în aceste săptămâni și, în cazul unor alte nelămuriri, 
nu ezita să ne contactezi!
Categorii: Generale

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.