Universitatea din București și Universitatea Babeș-Bolyai colaborează în vederea definirii integrității academice.

Instituțiile de învățământ realizează o cercetare comună, culegând date printr-un sondaj online, adresat studenților și cadrelor didactice din toate facultățile.

Integritatea academică presupune respectarea unui set de valori şi principii etice de către studenţi, profesori şi personalul administrativ al instituţiei de învăţământ.

Este vorba despre libertatea academică, competenţă, integritatea morală, corectitudine intelectuală şi onestitate, colegialitate, loialitate, responsabilitate, transparenţă, meritocrație, respect şi toleranţă.

Sunt principii care ar trebui să persiste la nivelul culturii instituțiilor de învățământ. Asemeni culturii calității, există și o cultură a eticii și a integrității academice. Ce faci când nu te vede nimeni.

Astfel, UBB și UB își doresc să ne ceară opinia cu privire la ceea ce înseamnă integritatea academică.

Chestionarul este foarte important și poate fi găsit aici.

Este important faptul că datele obținute vor fi confidențiale.

Într-o direcție comună din partea Ministerului Educației Naționale, la începutul anului 2018, a intrat în vigoare hotărârea conform căreia, în planurile de învățământ, pentru toate programele de studii universitare organizate în instituțiile de învățământ superior din sistemul național de învățământ, vor fi incluse cursuri de etică și integritate academică.

Astfel, începând cu anul universitar 2018-2019, cursurile de acest tip devin obligatorii în cadrul studiilor universitare de masterat și doctorat, deoarece în aceste cicluri de studiu creația individuală și cercetarea științifică au o pondere majoritară. Pentru studiile universitare de licență, cursul are deocamdată caracter opțional, întrucât partea de creație are o pondere mai mică.

 

Categorii: Generale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.