În calitate de student, ne confruntăm adesea cu termeni și concepte care, deși par dificil de înțeles la prima vedere, au un impact profund asupra vieții noastre academice și merită descoperiți. Un astfel de concept este libertatea academică, o latură a mediului universitar care ajută membrii comunității academice să își desfășoare studiile în condiții optime.

Libertatea este una dintre cele mai mari și importante idealuri ale umanității. Aceasta nu este doar un concept abstract, ci are și o utilitate, stând la baza percepției noastre despre drepturi, despre legi și reguli, despre relația dintre oameni și instituții. Libertatea poate fi aplicată în foarte multe domenii, dar unul dintre cele mai importante pentru dezvoltarea unei societăți este mediul academic.

Ce este libertatea academică?

Libertatea academică este principiul fundamental după care funcționează (sau ar trebui să funcționeze) universitățile, pentru a-și putea îndeplini scopurile, dintre care două ar fi principale: cercetarea și procesul de predare-învățare. Utilitatea acestor scopuri constă, în cazul cercetării, pe de o parte, în îmbunătățirea vieții oamenilor, deslușirea misterelor universului și înțelegerea omului, iar în cazul predării-învățării, pe de altă parte, în răspândirea acestor descoperiri, în pregătirea unei noi generații de specialiști și în lărgirea comunității academice.

libertatea academică

Drepturi pe care ți le oferă libertatea academică

Unul dintre drepturile fundamentale pe care le vizează libertatea academică, este cel de a discuta deschis în orice cadru academic. Posibil similar cu libertatea de exprimare, cu care suntem familiari toți, acest drept are o importanță crescută în mediu academic. Fără el, cercetătorii n-ar putea să-și comunice rezultatele, care pot fi în detrimentul imaginii unei instituții sau actori politici, fără frică de a fi pedepsiți. Cadrele didactice nu ar putea prezenta studenților idei, teorii sau perspective controversate sau mai puțin acceptate de alți  specialiști din domeniul respectiv. Pentru studenți, lipsa acestui drept poate însemna frica de a pune întrebări sau de a dezbate idei din acel domeniu.

Libertatea aceasta de exprimare ține nu doar de schimbul de idei din domeniu, ci mai are o latură, și anume, cea de a putea critica unitatea de învățământ și sistemul în care cineva activează. Astfel, dacă un individ remarcă ineficiență sau deficiență în ceea ce ține de organizarea și respectarea drepturilor, acea persoană poate să facă observații  sau să propună îmbunătățiri pentru instituția sa sau sistemul în sine.

În cadrul libertății academice sunt incluse și drepturi care, nu doar că facilitează transferul cunoașterii, ci și ajută la însuși apărarea acestei libertăți. Printre acestea se numără și dreptul de a participa activ în organizații profesionale sau de reprezentare. Așadar, se îndeplinesc două mari obiective ale universităților: răspândirea cunoașterii și constanta îmbunătățire și dezvoltare a sistemului. 

Concluzii

În mare, deși conceptul de libertate academică pare abstract și selectiv, conturează o societate care dorește să prospere,  să se dezvolte și să fie cu adevărat liberă. Protejarea libertății academice este absolut crucială pentru bunul mers al procesului educațional.

Dacă acest concept ți-a stârnit interesul, poți afla mai multe accesând raportul realizat în urma sondajului privind libertatea academică, autonomia instituțională și integritatea academică din perspectiva studenților, realizat de ESU (European Students’ Union). Acest raport prezintă modul în care studenții europeni percep situația actuală în jurul libertății academice, autonomiei instituționale și integrității academice în contextele lor naționale/regionale și cum este percepută libertatea academică de către studenți și organismele lor reprezentative.

Totodată, dacă vrei să rămâi la curent cu ultimele vești din sfera educațională și nu numai, rămâi cu ochii pe blogul nostru și abonează-te la newsletter-ul OSUBB! Astfel, vei fi primul care va primi informații relevante despre drepturile și obligațiile tale, studenții care te reprezintă, conducerea UBB, oportunități de carieră, diverse evenimente, dar și noutățile locale și naționale.

Categorii: Educațional

0 comentarii

Lasă un răspuns

Avatar placeholder

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *