De ce, cine, când, unde, ce și alte întrebări pe care le-ai putea avea referitor la alegerile din 26 mai 2019.

 • De ce să votăm?

Pentru că într-un sistem democratic, votul acordat de către cetățeni unor reprezentanți (aleși din rândul lor) reprezintă principalul mijloc de manifestare a voinței fiecărui individ cu privire la politicile pe care le va dezvolta corpul legislativ al Uniunii Europene, care vor avea implicații directe și vor contura viitorul tuturor acestor persoane. Votul reprezintă așadar piatra de temelie a sistemului în care noi, ca cetățeni europeni, trăim. Numai o dată la cinci ani, ai posibilitatea de a alege deputații Parlamentului European – unica adunare transnațională din lume aleasă în mod direct. Parlamentul reprezintă în momentul de față la nivel european interesele a 510 milioane de cetățeni europeni.

 • Cine votează?

Toate persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cele născute în data de 26 mai 2001.

 • Când votăm?

Pe 26 mai 2019, în intervalul orar 7:00-21:00

În România, alegerile europene au loc duminică, 26 mai 2019. Secțiile de votare vor fi deschise în intervalul orar 7.00-21.00, ora locală.

 • Unde votăm?

Alegătorii sunt arondați unei secții de votare, în funcție de domiciliu sau reședință. Listele de alegători sunt întocmite în avans. Alegătorii (români sau din alt stat membru) pot vota la orice altă secție de votare decât aceea unde sunt arondați, dacă în ziua votului se află în altă localitate decât cea de reședință. Președintele secției de votare trebuie sa-i înregistreze pe listele suplimentare de alegători.

 • Ce votăm?

Partidele politice sau candidații independenți care vor să candideze la alegerile pentru Parlamentul European. Lista completă a candidaților este disponibilă pe pagina Biroului Electoral Central.

 • Mai votăm și altceva?

Da! În același timp va avea loc și un referendum cu privire la interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie; interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct Curtea Constituţională cu privire la ordonanţe. Cele două întrebări adresate cetățenilor români în cadrul referendumului vor fi:

 1. ”Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”
 2. ”Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”

 • Câte urne vor fi?

3 urne – una pentru partidul/candidatul independent pentru ocuparea poziției de membru în Parlamentul European și câte o urnă pentru fiecare din cele două întrebări ale Referendumului

 • De ce acte am nevoie?

Cartea de Identitate sau Pașaport valabil

 • Cum ne putem informa asupra candidaților?

Programul politic al fiecărui partid/candidat independent poate fi consultat pe site-ul propriu de promovare, iar pentru o analiză critică a acestora recomandăm familiarizarea cu activitatea trecută a membrilor Parlamentului European din România, cât și cu background-ul acestora și viziunea asumata. Informații suplimentare pot fi găsite pe siteul Parlamentului European sau în surse independente:

(e.g.http://www.europuls.ro/wp-content/uploads/2019/05/Ghidul-alegatorilor-informati-26-mai-2019.pdf).  

Categorii: Generale

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.