Poziția Organizației Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca privind repartizarea preliminară a locurilor bugetate

Organizația Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca (OSUBB), care reprezintă drepturile și interesele tuturor studenților din Universitatea Babeș-Bolyai, dorește să prezinte principalul punct de vedere privind repartizarea locurilor bugetate la licență și masterat, respectiv a granturilor doctorale pentru anul universitar 2018 – 2019, de către Ministerul Educației Naționale, conform ultimelor modificări aduse prin Hotărârile de Guvern.

Suntem extrem de îngrijorați de criteriile folosite în procesul de repartizarea locurilor bugetate, deoarece procesul trebuie să fie unul transparent, bazat pe o metodologie predictibilă, coerentă și stabilită din timp. Astfel, dorim publicarea formulelor exacte de calcul pentru numărul de locuri alocate în universitatea noastră fată de alte universități din țară pentru a ne asigura că aceste criterii sunt nediscrimnatorii și imparțiale.

Deși Universitatea Babeș-Bolyai se află în top 500 cele mai bune universități din lume, fiind una din cele mai prestigioase universități din țară, unde calitatea procesului educațional și a cercetării științifice este deosebit de ridicată, aceste modificări vor avea efecte negative directe asupra activității universitare, dar mai ales asupra studenților.

În urma scăderii locurilor bugetate vor fi înregistrate consecințe privind cheltuielile universității, mai exact se va diminua bugetul alocat procesului educațional și serviciilor dedicate studenților, prin urmare există posibilitatea ca universitatea să recurgă la mărirea taxelor în vederea autofinanțării.

Deși au fost prioritizate programele de studii care au o căutare mai mare pe piața muncii, există o reală nevoie și de programele pe care ministerul le consideră „nerentabile” cu toate că acestea au o valoare deosebită pentru patrimoniul cultural românesc și pentru prestigiul universității.

Încurajăm în continuarea deschiderea spre un dialog real între Ministerul Educației și Universitatea Babeș-Bolyai pentru remedierea acestor reglementări care au scindat sistemul educațional universitar. OSUBB-ul cere transparentizarea procesului de alocare a locurilor bugetate la licență și masterat, respectiv a granturilor doctorale pentru anul universitar 2018 – 2019, folosind indicatorii prevăzuți de Legea Educației.

Semnat,
Conducerea Organizației Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca

* Comunicatul de presă poate fi descărcat de aici.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.