Organizația Studenților din Universitatea Babeș Bolyai salută poziția UBB cu privire la amendamentul aprobat de către Senat prin care sunt interzise în școli și în universități activitățile prin care sunt evidențiate teorii sau opinii cu privire la identitatea de gen.

Asemeni Universității Babeș-Bolyai, ne împotrivim intruziunilor politice și ideologice asupra mediului academic și asupra diverselor ramuri ale științei. Universitățile trebuie să fie un mediu bazat pe principii solide, precum libertatea de gândire şi de exprimare, echitatea, cooperarea interculturală și respectul pentru diversitate. În spiritul autonomiei universitare și principiilor enunțate anterior, susținem poziția publică a Universității Babeș-Bolyai, care poate fi consultată aici.

 

Mai mult, considerăm că această lege reprezintă o încălcare flagrantă a drepturilor omului, iar prin aprobarea sa sunt susținute indirect inegalitatea de șanse și discriminarea. Spațiul academic ar trebui să reprezinte pentru studenți locul în care se pot exprima liber și în care se pot dezvolta. Acceptarea și înțelegerea celor din jurul nostru creează un loc sigur prin care putem evolua împreună atât în plan profesional, cât și personal. Considerăm că această lege susține întocmai opusul și pune sub semnul întrebării opinia decidenților asupra educației și viitorului tinerilor.

 

Pentru o viziune mai amplă asupra contextului:

 • Proiectul votat în 16 iunie prevede că articolul 7 din Legea educației se modifică, la aliniatul (1), prin adăugarea următoarelor prevederi:

Art. 7 – (1) În unitățile, în instituțiile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, inclusiv în unitățile care oferă educație extrașcolară, sunt interzise: (…)

 1. e) activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași;
  • Acest amendament contravine principiului autonomiei universitare: Articolul 89 din Legea nr. 84/1995 :

  ,, Autonomia universitară constă în dreptul comunității universitare de a se conduce, de a-și exercita libertățile academice fără nici un fel de ingerințe ideologice, politice sau religioase, de a-și asuma un ansamblu de competențe și obligații în concordanță cu opțiunile și orientările strategice naționale ale dezvoltării învățământului superior, stabilite prin lege.” Iar conform Art. 32, alineat 6 din Constituția României: ,, Autonomia universităților este garantată.”

  • Conducerea Universității Babeș-Bolyai atrage atenția asupra faptului că formularea vagă a legii, pune sub semnul întrebării programe/cursuri/cercetări/specializări universitare deja existente și mai mult, plasează o întreagă teorie academică în afara legii.
  • Reprezentanții naționali ai elevilor și studenților, precum și alte organizații și-au exprimat nemulțumirea cu privire la modificarea legii.

  Mai mult, interzicerea activităților „în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen” este o prevedere ce se opune vădit legislației antidiscriminare (inclusiv pe criteriul orientării sexuale, privind persoanele LGBTQ+) și legislației egalității de gen, ambele fiind obligații legale ale României ca membru al Uniunii Europene și ca semnatar al multor convenții internaționale care urmăresc combaterea violenței de gen.

Categorii: Generale

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.