Așteptările tale privind facultatea nu au fost conforme cu realitatea? Simți că specializarea aleasă nu-ți place la fel de mult pe cât ai crezut inițial? Acest lucru este perfect normal și nu trebuie să te simți descurajat.

Dacă ți-ai (re)descoperit alte pasiuni, sau pur și simplu nu mai regăsești același entuziasm când vine vorba de specializarea aleasă, nu e momentul să renunți la tot. Mediul universitar îți oferă oportunități nelimitate de a te dezvolta și de a te (auto)cunoaște, tot ce trebuie să faci e să știi să le descoperi!

Abandonul în învățământul superior reprezintă o adevărată problemă în rândul universităților din România. Atât în cadrul programelor de licență, cât și de master, la nivel național, rata abandonului universitar este de aproximativ 47,96% în cadrul programelor de licență cu durată de 3 și de 4 ani, iar pentru programele de master este de aproximativ 42%

În cadrul Universității Babeș-Bolyai, Centrul Qualitas furnizează anual date privind rata abandonului universitar sub forma unui raport. În anul 2022, conform analizei realizate de aceștia, rata abandonului în cadrul studiilor de licență cu durată de 3 și de 4 ani este de 24,5%, iar pentru programele de master este de 12,1%

Potrivit raportului, la nivelul facultăților în cadrul studiilor de licență, media ratei de abandon pe întreg parcursul studiilor este cuprinsă între 13,6%, reprezentând rata abandonului în cadrul Facultății de Teatru și Film, și 38,4%, reprezentând rata abandonului în cadrul Facultății de Business. Privind programele de masterat, majoritatea au o rată de abandon sub 15%, însă la nivelul facultăților aceasta este cuprinsă între 6,9%, reprezentând rata abandonului în cadrul Facultății de Teologie Romano-Catolică, și 20,2%, reprezentând rata abandonului în cadrul Facultății de Drept. 

Totodată, cea mai mare rată a abandonului în Universitatea Babeș-Bolyai apare în cadrul studenților de anul 1 nivel licență, întrucât din totalul numărului de studenți care au abandonat pe parcursul anilor de studiu, peste 75% au renunțat în primul an în cazul programelor de 3 ani și peste 65% în cazul programelor de 4 ani. 

Cum te sprijină Universitatea Babeș-Bolyai în procesul tău de orientare în carieră?- Prin CCOPA.

Cea mai importantă facilitate pe care Universitatea Babeș-Bolyai o pune la dispoziție gratuit studenților este Centrul de Carieră, Orientare Profesională și Alumni (CCOPA) care oferă servicii de consiliere și orientare profesională. Prin serviciile oferite de CCOPA, studenții sunt încurajați să gândească critic asupra procesului de dezvoltare profesională, să ia decizii responsabile, să reflecteze și să acționeze în acord cu interesele și valorile lor. CCOPA oferă o gamă mai mare de servicii printre care se numără și: servicii de mentorat pentru studenții din anul 1, consiliere individuală și de grup (online și față în față), workshopuri și webinare tematice, feedback particularizat pentru CV, simulare interviuri angajare și nu numai. 

Cum te ajutăm noi, OSUBB, pe viitor?

Nu uita că OSUBB e mereu alături de tine! Îți putem oferi sprijinul de care ai nevoie în momentele de impas din perioada studenției și suntem mereu aici pentru a te îndruma spre specialiștii care îți pot oferi sfaturile și răspunsurile de care ai nevoie! 

În viitorul apropiat urmează ca OSUBB, în colaborare cu alte instituții cu experiență în domeniu, să organizeze activități și workshopuri pentru studenții care iau în considerare abandonul universitar. Activitățile care vor fi desfășurate vor avea ca specific consultarea și identificarea nevoilor acestora, orientarea studenților în carieră și alte activități specifice inserției studenților pe piața muncii. 

Mai mult, anual, organizăm diverse proiecte care se axează pe dimensiunea orientării în carieră și pe oferirea de oportunități de angajare în rândul studenților, iar printre acestea se numără: 

  • FutureUp este un proiect al oportunităților profesionale, care este menit tocmai să te ajute în a face acel prim pas spre o carieră; un prim pas în a încerca un anumit domeniu care îți poate stârni curiozitatea. Astfel, prin intermediul acestuia poți afla dacă ceea ce studiezi reprezintă cu adevărat pasiunea ta sau poate ai de fapt o pasiune nedescoperită, încă. FutureUp oferă oportunități de dezvoltare profesională, incluzând conferințe, workshopuri, activități de networking și un Career Talk în care vei discuta în mod direct cu reprezentanții celor mai proeminenți actori de pe piața muncii, dobândind cunoștințe despre diverse domenii de activitate (precum IT, Științe, Business, Marketing, Finance și Sales).
  • PitchLab este proiectul care vizează introducerea studenților în sfera advertisingului. Pe parcursul evenimentului, ai oportunitatea de a participa la o săptămână de traininguri din sfera creativă, urmând ca la finalul proiectului, tu și echipa ta, să conturați un pitch, pe care îl veți prezenta în fața juriului. Astfel, prin PitchLab, poți face primii pași în domeniul de care ești pasionat, dar și să interacționezi cu persoane reprezentative din sfera advertisingului. Imaginează-ți că, timp de o săptămână, devii un advertiser care trebuie să gândească o campanie de publicitate pentru o companie parteneră, deci vei experimenta din plin inside-urile unui domeniu complex, primind feedback în timp real pentru ideile tale.
  • UBB Fest – este cel mai mare festival studențesc din Cluj-Napoca, în cadrul său regăsindu-se și activități specifice pentru orientarea profesională a studenților. Una dintre componentele principale ale proiectului este reprezentată de departamentul profesional, care încearcă să îmbine utilul cu plăcutul, aducând, pe lângă activitățile relaxante ale departamentelor cultural și sportiv, și activități care vizează orientarea și angajabilitatea studenților pe piața muncii. Interesele studenților sunt prioritare în derularea activității departamentului, de aceea se dorește a-i ajuta să se pregătească pentru viitoarea profesie într-un context non-formal, prin ateliere de dezvoltare personală, prin interacțiunea directă cu oameni din domeniul lor de interes sau prin direcționarea lor spre explorarea de noi domenii profesionale.

Știm că studenția poate veni cum multe provocări, însă aceasta reprezintă o perioadă care îți poate aduce multe oportunități pentru carieră, fie că vorbim despre cele extracurriculare, fie despre cele oferite în cadrul facultăți, trebuie doar să ai deschiderea necesară pentru a le experimenta. Mai mult, nu uita că noi suntem aici pentru a-ți oferi suport și ghidare atunci când întâmpini probleme, așa că ne poți comunica orice problemă în cadrul EDU-LINE.

Categorii: Educațional

0 comentarii

Lasă un răspuns

Avatar placeholder

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *