Anul 2020 este un an al schimbărilor în cadrul Universității Babeș-Bolyai. Vor avea loc alegeri în cadrul mai multor foruri decizionale printre care consiliile facultăților, Senatul și Rectorul universității. Dar cel mai important, este și rândul studenților să candideze și să voteze! 

Conform Cartei UBB „Senatul UBB, Consiliul facultăţii şi Consiliul departamentului sunt constituite prin alegeri pe bază de vot universal, direct şi secret, la care participă toate cadrele didactice şi de cercetare titulare din cadrul Universităţii şi toţi studenţii.”

Studenții își vor alege proprii reprezentanți în baza aceluiași sistem de vot, ținând cont de circumscripția specifică. 

Ce fac studenții reprezentanții? Mențin contactul direct dintre studenții și profesorii din universitate. La nivelul forurilor decizionale (Consiliile Facultăților, Senatul Universității) studenții reprezentanți dețin 25% dintre voturi. Astfel încât din cei 103 membrii ai senatului, 26 sunt studenți. Cu alte cuvinte, dacă întâmpini vreo dificultate sau simți că îți este încălcat un drept, reprezentanții sunt cei la care poți apela.

 Funcțiile de reprezentare studențească încep de la șeful de grupă și reprezentantul de an, dar odată cu reprezentanții în Consiliul Facultății acestea sunt reglementate legislativ.

Studenții reprezentanți în Consiliul Facultății

Au un mandat de doi ani și sunt aleși de către studenții fiecărei specializări. Reprezentanții tuturor specializărilor dintr-o facultate formează Consiliul Studenților din Facultate.

Cancelarul Studenților

Este ales dintre studenții consilieri pentru a-i reprezenta în Biroul Consiliului Facultății.

Studenții senatori

Sunt aleși pentru fiecare Facultate și reprezintă studenții în raport direct cu universitatea.

Prefectul Studenților și Subprefecții

Reprezintă studenții în Senatul Universității și în Consiliul de Administrație, dar și pe plan extern. De asemenea, coordonează și activitatea colegilor din structurile inferioare.

Un student reprezentant poate candida în baza propriei circumscripții. Un student poate fi senator doar pentru facultatea la care studiază. Un student își poate reprezenta în Consiliul Facultății doar colegii de la propria specializare, indiferent de anul de studiu. În același sens se procedează și în funcție de linia de studiu (română, germană sau maghiară) sau domeniul de studiu (științe reale, științe socio-umane).

Toate circumscripțiile, atât pentru Senat, cât și pentru Consiliile Facultăților, pot fi găsite aici.

 

Calendarul alegerilor studențești

Începând cu 17 Decembrie 2019 și până pe 10 Ianuarie 2020 (12:00) pot fi depuse candidaturile. În data de 10 Ianuarie acestea sunt validate, iar începând cu  11 Ianuarie – 15 Ianuarie 2020 are loc campania de promovare în rândul studenților.

Alegerile au loc pe 16 Ianuarie 2020, între 9:00 – 17:00, în cadrul fiecărei Facultăți.

Iar pe 17 Ianuarie 2020, după numărarea voturilor, sunt afișate rezultatele provizorii. 

Candidaturile pentru circumscripțiile de senatori se depun la adresa contact@csubb.ro (în format digital și în format fizic la Registratura Universității Babeș-Bolyai (pentru candidații pentru Senat) și candidaturile pentru Consiliile facultăților se depun în format printat la secretariatele respectivelor facultăți, și online la adresele de e-mail ale consiliilor studenților din facultăți.

O candidatură va cuprinde:

  • Declarația de candidatură
  • Curriculum Vitae după modelul Europass
  • Un proiect privind inițiativele pe care dorește să le promoveze la nivelul reprezentat
  • Un raport de activitate privind realizarea obiectivelor incluse în proiectul de candidatură cu care a fost ales în mandatul anterior dacă persoana care candidează se regăsește la final de mandat într-o funcție/structură de conducere și candidează pentru o funcție/structură similară;
  • O adeverinţă din care să rezulte apartenenţa candidatului la circumscripţia pentru care candidează/copie a carnetului de student

Dacă îți dorești să candidezi, dar totuși ai dubii poți să ne contactezi pentru a-ți oferi mai multe informații.  Este important ca studenții să fie implicați, candidând și ieșind la vot atunci când ni se oferă posibilitatea!  

Detaliile privind aceste alegerile de la nivelul Senatului, Rectoratului și Consiliile facultăților pot fi găsite aici

Categorii: Generale

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.