În urma problemelor semnalate în mass-media referitoare la închirierea locuințelor, cu accent pe tentativele de înşelăciune care pot conduce la cazuri de hărţuire, Organizația Studenților din Universitatea „Babeș-Bolyai” își declară consternarea și critică dur astfel de practici imorale.
Astfel, OSUBB face apel la administratorii grupurilor și comunităților online să adopte o abordare mai responsabilă în ceea ce privește acceptarea anunțurilor în grupurile dedicate chiriilor. Totodată, reamintim faptul că organizațiile studențești reprezintă un instrument util privind posibilele îndrumări referitoare la procesul de selecție al locuințelor, cu accent pe studenții din primul an, care se confruntă cu această decizie importantă la începutul anului universitar.
Într-adevăr, perioada de tranziție către viața universitară poate fi copleșitoare, iar esențialele preocupări pentru orice student cuprind alegerea locuinței adecvate. Recomandarea noastră principală este să luați în considerare căminul ca opțiune inițială. Vă îndemnăm să consultați site-ul facultății voastre pentru informații detaliate cu privire la procedura de solicitare și disponibilitatea locurilor de cazare, chiar și după începerea anului universitar. De asemenea, este util să vă familiarizați cu mediile de admitere din anii anteriori pentru a vă estima mai bine șansele.
În cazul în care nu obțineți un loc în cămin, dar sunteți în primele poziții pe lista de așteptare, trebuie să luați în considerare și varianta de redistribuire a locurilor. Se întâmplă frecvent ca studenții inițial cazați să renunțe la locul primit.
În funcție de preferințe, o altă opțiune este să alegeți un cămin privat care poate dispune de diverse prețuri și grade de confort.
Dacă doriți să alegeți alte alternative de locuință, este esențial să abordați acest proces cu atenție. De aceea, venim în atenția voastră cu un set de recomandări în procesul de căutare a unei chirii potrivite:
Nu mergeți neînsoțiți la vizionări. Este indicat să fiți acompaniat de un adult, pentru siguranța voastră, dar și pentru a arăta mai multă credibilitate și seriozitate;
Evitați ofertele care par prea bune pentru a fi adevărate sau care par suspecte;
Nu acceptați oferte de la utilizatorii anonimi de pe grupurile de Facebook;
Citiți cu atenție descrierea anunțului! Există locuințe care sunt nemobilate sau mobilate parțial;
Informați-vă în prealabil în legătură cu zona în care se află imobilul;
Contactați telefonic în prealabil proprietarii locuințelor pe care doriți să le vizionați;
Discutați în prealabil despre costurile suplimentare. Puneți întrebări proprietarului despre costurile de întreținere, utilități, și dacă acestea sunt incluse în chirie sau se plătesc separat;
Asigurați-vă că dispuneți de un contract de închiriere și parcurgeți-l cu atenție înainte de a semna pentru a preveni posibilele situații neplăcute.
Asigurați-vă că beneficiați de transport în comun. Este important să țineți cont că în zonele periferice, transportul în comun poate fi limitat sau chiar să existe doar o singură opțiune de transport. În acest sens, ar fi recomandat să discutați cu proprietarul despre distanța până la stația de autobuz, rutele disponibile și destinațiile acestora.
În concluzie, Organizația Studenților din Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca subliniază importanța atenției și responsabilității în procesul de găsire a unei locuințe adecvate pentru studenți. Această perioadă de tranziție către viața universitară are un impact puternic, iar alegerea locuinței potrivite poate influența semnificativ experiența studenției.