În decursul zilei de ieri, 8 februarie 2021, actualul prim-ministru al României, Florin Cîțu, a adus în discuție publică o posibilă limitare a transportului feroviar gratuit de care beneficiază studenții în prezent. Procedura s-ar realiza prin reducerea subvenției pentru transportul studenților pentru a limita cheltuielile bugetului de stat pentru anul 2021. 

Conform declarațiilor, studenții ar urma să nu mai aibă gratuitate și să revină la sistemul din 2016, când doar un anumit număr de călătorii era suportat de stat. Dreptul de a călători gratuit cu trenul, la clasa a II-a, a intrat în vigoare la 1 februarie 2017 și beneficiarii direcți ai acestuia sunt toți studenții înmatriculați la o formă de învățământ cu frecvență într-o instituție de învățământ superior acreditată, indiferent de distanță și numărul de călătorii. 

Pe lângă reducerea costurilor suportate de studenți în deplasările între orașul de proveniență și cel de studiu, măsura gratuității totale a transportului feroviar ajută la creșterea echității în învățământul superior, contribuind într-o mare măsură la accesul și finalizarea studiilor studenților care provin din medii socio-economice defavorizate. Măsura intrată în vigoare în 2017 a ajutat și la creșterea mobilității studenților în diverse scopuri educaționale, precum participarea la schimburi de experiență, manifestări sau competiții artistice, culturale sau sportive, cercetări științifice, tabere, cursuri de dezvoltare ș.a.m.d. Totodată, măsura de sprijin are și un impact pozitiv asupra mediului, sprijinind politicile de promovare a transportului feroviar, precum și reducerea poluării. 

Subvenționarea transportului studenților reprezintă și o formă de sprijin pentru CFR Călători, ajutându-i să-și crească capacitatea investițională și să își îmbunătățească serviciile pentru toți utilizatorii. Astfel de practici de sprijin pentru studenți se regăsesc și la nivelul altor țări europene, precum Luxembourg și Slovacia. 

Organizația Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai (OSUBB) salută poziția ANOSR cu privire la o posibilă limitare a călătoriilor în regim gratuit oferite studenților și critică ferm propunerile recente ale prim-ministrului Florin Cîțu. Considerăm această măsură un real dezavantaj pentru studenții proveniți din medii defavorizate, existând un risc major de creștere a ratei abandonului universitar, dar și o descurajare a mobilității studenților în vederea desfășurării activităților extracurriculare educaționale. 

Pe această cale, invităm și încurajăm studenții Universității Babeș-Bolyai să trimită adresa anexată acestui articol către cabinetul prim-ministrului, pe adresa cabinet.pm@gov.ro prin care să solicite oprirea oricăror discuții sau demersuri de limitare a acestui drept. 

 Adresă-Transport-feroviar-studenți

Categorii: Generale

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.