Ce sărbătorește UBB în anul 2019?

Un alt fel de centenar: Centenarul UBB. Un secol de universitate românească în Cluj-Napoca. O să fie un an plin de evenimente și activități în cinstea ultimului secol de educație. Un bun prilej să aflăm mai multe despre universitatea unde suntem studenți.

0%

Cum se numea universitatea clujeană în 1918?

Correct! Wrong!

La 12 octombrie 1872, Francisc Josef I, împărat al Imperiului Austro-Ungar și rege al Ungariei, a ratificat legile XIX şi XX, care au consfinţit întemeierea Universităţii Regale Maghiare de la Cluj. În 1918, universitatea încă purta numele „Franz Josef”. Abia în 1919, Universitatea „Franz Josef” a devenit Universitatea „Regele Ferdinand I”

Cine a fost primul rector al universității românești, începând cu 1 octombrie 1919?

Correct! Wrong!

La sfârșitul Primului Război Mondial, după unirea Transilvaniei cu România și crearea României Mari, prin decretul nr. 4.090/12 septembrie 1919, semnat de regele Ferdinand I, s-a consfinţit crearea oficială la Cluj, începând cu 1 octombrie 1919, a Universităţii Româneşti. Noua instituţie academică avea în componenţă patru facultăţi: Drept, Medicină, Ştiinţe, Litere şi Filozofie.

Care dintre urmatoarele reprezinta motto-ul UBB?

Correct! Wrong!

„Tradiția noastră strălucește alături de virtutea Europei” este motto-ul care apare pe sigla UBB.

Cați Rectori a avut Universitatea în ultimii 100 de ani?

Correct! Wrong!

Trei dintre rectorii UBB au fost și președinți ai Academiei Române: Emil Racoviță (rector al UBB 1929-1930, președinte al Academiei Române 1926-1929), Ionel Haiduc (rector al UBB 1990-1993, președinte al Academiei Române 2006-2014), Ioan-Aurel Pop (rector al UBB 2012-prezent, președinte al Academiei Române 2018-prezent).

În ce an universitatea a luat numele de „Universitatea Babeș-Bolyai”?

Correct! Wrong!

După instalarea definitivă a comunismului în România, începând din luna mai 1948, Universitatea ,,Regele Ferdinand I” din Cluj şi-a schimbat oficial numele în ,,Universitatea Victor Babeş”. În urma reformei învăţământului din august 1948, atât structura Universităţii ,,Victor Babeş”, cât şi cea a Universităţii ,,Bolyai” au fost profund transformate. Dar abia mai târziu, în perioada martie-iulie 1959 are loc procesul de creare a unei singure universităţi de stat la Cluj, prin unificarea universităţii româneşti cu cea maghiară. Noua instituţie, care şi-a început activitatea în septembrie 1959, va purta numele de Universitatea „Babeş-Bolyai” și avea la momentul creării ei şase facultăţi: Facultatea de Matematică şi Fizică; Facultatea de Chimie; Facultatea de Ştiinţe Naturale-Geografie; Facultatea de Filologie; Facultatea de Ştiinţe Juridice; Facultatea de Istorie şi Filozofie.

Cine asigură acum conducerea, administrarea și implementarea planului strategic al universității?

Correct! Wrong!

Consiliul de Administraţie al UBB este structura universitară care asigură conducerea şi administrarea operativă a universităţii şi aplică deciziile Senatului universitar.

Câți membri are Senatul UBB?

Correct! Wrong!

Senatul este forul legislativ al universității, iar dintre cei 103 membri, 75% cadre didactice şi de cercetare, iar 25% sunt reprezentanţi ai studenţilor.

Câte facultăți are UBB?

Correct! Wrong!

Între 1991-2005 a avut loc și un amplu proces de diversificare a facultăţilor, fie prin desprinderea lor din structuri mai vechi, fie prin înfiinţare directă. Astfel, cu începere din anul universitar 2006/2007, Universitatea „Babeş-Bolyai” funcționează într-un sistem cu 21 de facultăţi.

Atunci când se votează decizii în Universitate, ce procentaj din numărul membrilor senatului universitar și consiliilor facultăților le revine studenților?

Correct! Wrong!

Carta UBB Art. 22. (1) UBB promovează educaţia centrată pe student. (2) Studenţii de la toate formele de învățământ sunt parteneri în activitatea comună de formare a specialiştilor competitivi. Reprezentarea studenţilor în Senatul UBB şi în Consiliile facultăţilor în proporţie de minimum 25% este garantată. Opinia studenţilor, individuală sau exprimată de către reprezentanţii lor, ori prin sondaje realizate prin metodologii validate, este una dintre modalităţile de autocontrol, de evaluare şi de ameliorare a activităţii universitare.

Ce înseamnă ALUMNUS?

Correct! Wrong!

Printre alumnii Universității Babeș-Bolyai se numără: Corneliu Coposu (1914–1995), politician, George Coșbuc (1866–1918), poet, critic literar și traducător, Hermann Oberth (1894–1989), unul dintre părinții fondatori ai rachetei și astronauticii, Ion Rațiu (1917–2000), politician, Ioan Gyuri Pascu (1961-2016), muzician și actor, Sandra Izbașa (n. 1990), gimnastă, Gheorghe Mureșan (n. 1971), baschetbalist, Emil Boc (n. 1966), prim-ministru al României și primar al municipiului Cluj-Napoca.

Care dintre următorii este Profesor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai?

Correct! Wrong!

Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului din cadrul UBB a acordat joi, 18 septembrie 2014, titlul de Profesor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai lui Raed Arafat. S-a propus ca acesta să primească titlul de Profesor Honoris Causa datorită colaborării instituţionale existente deja de 10 ani între Centrul de Cercetări în Managementul Dezastrelor din cadrul facultăţii amintite şi ISU. Titlul de Profesor Honoris Causa se acordă unor personalități din domeniul academic, cultural religios sportiv sau din mediul de afaceri care au contribuit la susținerea activității academice și de cercetare din UBB.

Ce facultate a absolvit Klaus Iohannis în cadrul UBB?

Correct! Wrong!

Klaus Iohannis a absolvit în anul 1983 studiile de fizică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.

Cine a fost profesor al universității în ultimul secol?

Correct! Wrong!

Lucian Blaga, în anul 1939 a devenit profesor de filosofia culturii la Universitatea din Cluj. Emil Racoviță, în 1920 este invitat să vină la universitatea din Cluj, unde este numit profesor titular de biologie Şi director al Institutului de Speologie, primul centru de cercetări cavernicole biospeologice din lume. Academicianul Ioan Ursu a fost unul dintre cei mai de seamă fizicieni din România, a absolvit Facultatea de Fizică şi Matematică a Universităţii „Victor Babeş ” Cluj, în 1950, fiind diplomat ȋn fizică. Augustin Maior, în iulie 1919, este numit profesor titular de fizică teoretică şi tehnologică la Institutul de Fizică Teoretică şi Tehnologică al Facultăţii de Ştiinţe din Cluj, iar în octombrie a aceluiaşi an director al acestui institut.

Conform clasificării universităților din România, în ce categorie se regăsește Universitatea Babeș-Bolyai?

Correct! Wrong!

Clasamentul universităților din România 2018 este dominat de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, conform Metarankingului Universitar din 2018. În plus, Universitatea Babeş-Bolyai îşi menţine poziţia printre cele mai bune 5% universităţi ale lumii, conform clasamentelor internaţionale ale universităţilor, de referinţă în mediul academic european şi internaţional, publicate în vara acestui an.

Ești mândru că ești student al acestei universități?

Please select 2 correct answers

Correct! Wrong!

UBB QUIZ
Felicitări!

Hmmmm, se vede că ești încă învățăcel al UBB! Însă, fii fără frică, ești pe drumul cel bun… continuă alături de noi și în scurt timp vei ajunge un adevărat maestru al istoriei noastre glorioase! 😀
Felicitări!

Binișor, binișor. Ca la acel examen sâcâitor de la final de semestru 2, ești aproape promovat încă din noaptea de dinaintea afișării rezultatelor! Totuși, mai poți îmbunătăți performanța… așadar, continuă drumul cu noi și ne vedem ”la măriri! 😉
Felicitări!

Wow, destul de impresionant! Ca un adevărat veteran al sesiunii, ai doborât ceva recorduri personale! Felicitări, dar totuși… cred că se putea puțin mai bine… ce zici, ne zbatem pentru acel statut de șef de promoție?! 😛
Felicitări!

Noh, ai atins cu adevărat statutul de savant al istoriei UBB. Dl. rector ar fi cu adevărat mândru de performanța ta. Acum ești pregătit pentru absolvirea triumfală prin galeria somităților UBB!

Share your Results: